Research projects

 Juni 2018
Deelnemers gezocht voor onderzoek naar het effect van groenten (nitraat) bij etlagebenenarugula-beet-salad-vertical-a2-1800

Uit onderzoek is gebleken dat nitraat uit onze voiding (uit o.a. rode biet, spinazie, rucola, paksoi en rabarber) kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk. Dit komt doordat nitraat ervoor zorgt dat bloedvaten verder open gaan staan, waardoor bloedtoevoer wordt verbeterd. Het eten van veel groente zou daarom kunnen zorgen voor een verbetering van de gezondheid van hart- en bloedvaten.

Het Radboudumc in Nijmegen is daarom samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Maastricht Universiteit een onderzoek gestart naar het effect van nitraatrijke groente bij mensen met etalagebenen. Bent u beperkt met wandelen vanwege etalage benen en heeft u interesse om deel te nemen aan het onderzoek? Neem dan direct contact op.

Bekijk hier de flyer
Cindy van der Avoort
e-mail : cindy.vanderavoort@radboudumc.nl
telefoon: 06-55240771

Walk On onderzoek claudicatio

Augustus 2017
Stage lopen of werkervaring op doen in de topsport?

papendal restaurant

Stageopdracht/werkervaringsplek Sportcentrum Papendal                 

Project
Effect van Sportcentrum Papendal VoedingsApp
Start
September – november
Duur
± 6 maanden, 4-5 dagen per week
Locatie
Sportcentrum Papendal, Arnhem
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, locatie Sport en Bewegen, Nijmegen
Eigenschappen
zelfstandig, kritisch, creatief & flexibel
passie voor sport
bij voorkeur een (sport)diëtetiek achtergrond en/of kennis van gedragsinterventies (HBO/WO)
Supervisie
Cindy van der Avoort, Kennisteam Sport en Exercise Nutrition, HAN
Achtergrond
Goede voeding is belangrijk voor topsporters; het draagt bij aan het leveren van topprestaties. Het Topsportrestaurant in de Arnhemhal op Papendal beschikt over een kassaregistratiesysteem dat de voedingsconsumptie van individuele topsporters monitort. Het monitoren geeft de topsporter inzicht in functionele voeding. Voor de sportdiëtist is dit een arbeidsextensieve tool, die gebruikt kan worden bij het begeleiden/coachen van sporters en geven van voedingsadvies. http://www.eat2move.nl/projecten/sprint/kassaregistratiesysteem/
Doel
Inzicht verkrijgen in het effect van coaching/voedingsbegeleiding d.m.v. de Papendal
Voedingsapp op voedingsinname (groente) en eetgedrag van (top)sporters.
Activiteiten
Opzetten & uitvoeren van het effect van de Papendal Voedingsapp bij (top)sporters op
Papendal. Je denkt mee in de onderzoeksopzet en zult het onderzoek zelfstandig uitvoeren.
Contactpersoon
Cindy van der Avoort
Kennisteam Sport en Exercise Nutrition, HAN Sport en Bewegen
PhD student Eat2Move
Cindy.vanderavoort@han.nl

Graag een korte motivatie + CV opsturen


November 2016
Deelnemers gezocht voor onderzoek naar het effect van groenten (nitraat) op gezondheid en sportprestatie
Nitraat: groenten als bron

De afdeling Bewegingswetenschappen van de Universiteit Maastricht is een groot project gestart naar de rol van nitraat op gezondheid, fysieke activiteit en sportprestatie. Cindy van der Avoort is als promovendus betrokken bij dit project, in samenwerking met Eat2Move. Vanuit Eat2move werkt ze o.a. samen met Wageningen Universiteit en het UMC St. Radboud.

Wat is het doel van het onderzoek?
Inname van nitraat (bijvoorbeeld als bietensap) heeft gezondheids- en prestatie-effecten aangetoond. Nitraat wordt, in de vorm van bietensap, daarom door veel recreatieve en topsporters gebruikt. Bietensap zorgt voor een lager zuurstofverbruik en een lagere hartslag dan bij dezelfde inspanning zonder gebruik van rode bietensap. In het huidige onderzoek willen we gaan bekijken of deze hoeveelheid over een langere periode ook te consumeren is in de vorm van groenten (o.a. rucola, bieten, spinazie, pak soi), en dezelfde positieve effecten worden bereikt, dit is namelijk nog niet voldoende onderzocht. Het doel is om uiteindelijk een praktisch advies aan sporters te kunnen geven hoe ze hun groenten inname kunnen verhogen om hun gezondheid en sportprestatie te verbeteren.

Wat houdt het onderzoek in?
Eerst zal er een voormeting plaatsvinden (van 1 uur) waarin bepaald zal worden of je mee kunt doen aan de studie. Indien je deel kunt nemen aan de studie zal je gevraagd worden om 10 keer in de middag de Universiteit in Maastricht te bezoeken voor de meetdagen, verspreid over 3 weken. Tijdens de studie ontvang je zowel geconcentreerde rode bietensap als groenten. Je zult één week een flesje geconcentreerde bietensap (70 ml) tijdens de lunch gebruiken. De andere week wordt je geadviseerd om tijdens de lunch een recept te bereiden met de verse groenten die je van ons ontvangt. Tijdens de meetdagen worden er een aantal bloed- en speekselmonsters genomen en zal je bloeddruk gemeten worden. Tevens zul je gedurende 3 weken je voedingsinname online registeren.

beet-itNitraat rijke groenten

Waarom mee doen?

  • Je krijgt verse groenten (incl. recepten: getest in het topsportrestaurant van Papendal)
  • Je draagt bij aan kennis over (sport)voeding.
  • Je ontvangt € 150,00 en daarbij reiskostenvergoeding na afronding van het onderzoek.
  • Op verzoek ontvang je persoonlijke gegevens m.b.t. je voedingsinname, bloedparameters en bloeddruk.

Wie kan er deelnemen?

  • gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar
  • gezond BMI (18-30 kg/m2)
  • sporten op recreatief of op wedstrijdniveau sporten (minimaal 2 uur per week)

Voor meer informatie/aanmelden kunt je contact opnemen met Cindy van der Avoort, tel: 0655240771 of via email: c.vanderavoort@maastrichtuniversity.nl